marți, 31 august 2010

Progrese...din nou

Mda...se pare ca blogspot-ul imi joaca feste.Reiau...se pare ca va trebui sa incep o serie de postari cu denumirea progrese 1,2,3 etc,saptamanal voi avea "material" de pus pe "hartie",proaspat ,proaspat caci Anto ne incanta zilnic cu noi perlute si mi-ar parea asa rau sa le pierd.Deci ,in ultimele zile :
-am inceput sa ne spalam cei 4 dintzisori din dotare cu degetar si pasta nenedent pt bebelusi pana la 2 ani.E asa incantata,sta cu gurita deschisa si se amuza toata cand ne "jucam" cu degetarul.Plus ca ii place si gustul pastei de dinti.:D
-a invatat sa trimita bezele(lui tati in mod special cand pleaca la serviciu.E asa de scumpa,cu toata manuta pusa peste gurita tuguiata...imi vine sa o pap.
-e o mare harnicuta...a invatat unde-i cosul de gunoi asa ca tot ce prinde pe jos ajunge in cos,nu inainte de a ma anunta ca ea a mai gasit kk pe jos.
-un progres mic inregistram si la capitolul olita...nu-i chiar constanta treaba dar a inceput sa spuna kk inainte de "aparitie".
-zilele trecute a incasat prima palma peste fatzuca de la o pustoiaca tare artagoasa din fata blocului...cu doar cateva luni mai mare decat ea...ramasese mititca asa debusolata,cu niste ochisori mari se uita cand la mine,cand la "agresoare",era limpede ca era socata si nu intelegea ce s-a intamplat.
-cred ca se pregatesc si incisivii laterali sa iasa,are o perioada cu somn mai agitat,mananca destul de putin,baga iar tot ce prinde in gura si baleste la greu.
-avem o mare problema cu laptele...bea din ce in ce mai putin,la culcare abia daca bea 100 ml,se mai trezeste pe la 6-6.30 si cere APA,APA(vrea,de fapt,lapte ,am incercat cu apa si nu merge) si apoi nani pana la 9.30-10(sunt fericita ,din punctul asta de vedere,imi scot parleala pentru toate lunile cu treziri la 7-7.30.).
-azi am incercat pentru prima data mierea ,in combinatie cu unt pe painica.A fost tare incantata,a papat 2 felii.
-azi am pus husele caruciorului(toata vara am folosit tricicleta)...a fost asa de incantata de el incat a trebuit sa o plimb prin casa cu caruciorul(afara ploua,din pacate).
-alintatura mica,atunci cand vrea in brate se prinde de picioarele mele si maraie iar daca sunt la chiuveta la bucatarie ,ma impinge sa-si faca loc sa intre sa ma poata apuca de picioare.E asa lipicoasa,o iau in brate,isi pune capul pe mine si "toarce" ca o pisicuta.
-una din distractiile ei preferate...se urca in spatele meu si ne jucam "de-a calul",asa ca daca ma prinde ca stau jos si are acces la spatele meu ,se catara maimutica imediat si cere "caluuu,caluuu".
-o intreb unde-i tati,mamaia,tataie etc si ii arata cu degetelul iar daca acel cineva nu-i acolo spune pe un ton grav "aaaaaa" si ridica din umeri si manute(eu ii ziceam mereu aoleuuu,nu e tati).
-acum,dupa baie...iau bete de urechi sa-i scot mizeria din nas dupa ce pusesem ser...mi-o ia inainte si o vad cum se chinuie sa bage betisorul in nasuc.Ii dau apoi unul de-al ei de urechi si ii arat...cealalta ureche si-a sters-o ea :D.
-ia peria de par si se piaptana,clamutele ,bentitele se chinuie sa si le puna in par.
-are vointa si vrea sa manance singura...iaurtul jumatate e pe jos,lingurita ajunge rasturnata la gurita dar fata are vointa.
Atat reusesc sa imi aduc aminte acum...sigur mai uit cate ceva...si tare rau imi pare.

vineri, 27 august 2010

joi, 26 august 2010

Progrese

Un an si doua luni...si progresele fata de ceea ce stia sa faca sunt cam astea :
-e uimitor ce repede incepe sa se dezvolte creierasul ei,ce conexiuni incepe sa faca.Taica-su pur si simplu ramane socat la chestiile noi pe care le face ...nu se asteapta ca ea sa inteleaga asa bine de la aceasta varsta multe lucruri .
-a "invatat" prima poezie "Tica,tica,tica/M-a certat mamica etc...adaptata ,binenteles ,a la Antonia : Tica,tica,tica ...si apoi continuarea in limbaj personal si indescifrabil.
-ii arata curioasa intr-o seara bunica-sii,luna pe cer.I-a fost de ajuns o singura data sa ii spuna ca e luna,acum arata spre cer si spune nuna,nuna.
-a invatat sa manzgaleasca cu creta pe asfalt si sa "scrie " cu creioane cerate.
-stie care e dulapul cu "minuni " unde tinem biscuitii,pufuletii etc,merge langa el si cere papa,papa.
-orice geanta,punguta gasita prin casa,inclusiv galetusa de nisip,o aseaza pe brat ,ne face cu mana si spune ca pleaca pa -pa.
-evolueaza rapid la asocierea numelor animalelor cu imaginea lor dar si cu sunetele pe care acestea le scot.
-e de ajuns sa auda o singura data numele unei persoane,daca apoi o intrebi cine este "X" manuta ei arata sigura pe ea, persoana respectiva.
-orice mizerie de pe jos sau orice lucru necunoscut e kk...desi asta n-o impiedica sa puna mana.
-aseara l-a "socat" din nou pe taica-su...cocotata pe o cutie de cuburi ,se uita pe birou sa vada ce poate sa mai ia de acolo si a inceput sa spuna kk,kk...Taica-su intreaba "Ce-i kk,tati,pe birou?Nu-i nimic ".Ea continua kk,kk...o intreb "Unde-i kk,mami?" .Duce mana sigura pe ea la pampers si repeta kk,kk...ei,e si asta un inceput..sa vedem cand va veni vremea sa spuna inainte si nu dupa :D desi cu olita nu suntem mari prietene (o data da,de 4 ori nu...eh,crestem noi).
-mi se pare ca ,pentru varsta ei,merge pe jos pe distante destul de mari.Ma ia de manuta si mergem pa-pa...merge pe jos la piata,mergem pana la supermarket pe jos,distante destul de mari si se cere f rar in brate,urca si coboara singura (tinuta de mana )scarile ...si stam la etajul 3.
-inca mai e cracanici,din afara mi se spune ca arata mai bine piciorusele ei,eu nu prea vad schimbarea...sa vedem dupa a doua tura de D3.
-ma "ajuta " la curatenie :imi da diverse lucruri pe care i le cer ,desi dureaza mult mai mult asezatul rufelor,spre exemplu,ma bucur enorm sa vad cat de mult a crescut si cate intelege.
-socializeaza cu persoanele de pe strada (toti barbatii mai in varsta sunt tataie,femeile mamaia),rade si merge la toata lumea care o baga in seama,desi prima reactie e intotdeauna de a se ascunde dupa mine ,uita repede.
E o nazdravana ,desi toata lumea o lauda ca-i tare cuminte si ascultatoare,intelege cand ii spun ca nu-i voie sau sa vina inapoi,sa ia manuta de acolo.
In concluzie ...e o dulce,o frumoasa,o scumpa si o desteapta....ca doar e a mea ,nu?Cum as putea sa o vad altfel?

Vacanta,vacanta

Vacanta,dulce vacanta...uite ca am experimentat-o si pe asta...prima vacanta adevarata din viata Antoniei.Am mai fost ,cei drept ,anul trecut 2 zile la Buzau dar parca nu prea se pune .Deci...prima vacanta a Antoniei...Coasta de Azur,Nice,Franta .Multumim din suflet Adelei si lui Stefan pentru ca ne-au suportat ,nu-i usor sa iti lasi casa pe mana unui copil curios ,multumim pentru toate cadourile Antoniei si pentru toate locurile minunate pe care ni le-au aratat.
Zborul cu avionul a fost surprinzator de usor...ne-am jucat ,ne-am uitat pe geam,intr-un final a capitulat si a adormit cand mai aveam putin sa aterizam.Primele 2 zile a fost un pic cam lipicioasa,nu o puteam dezlipi de mine nici cu forta,nici macar la tati nu vroia.Asta pana cand s-a obisnuit...
La plaja...s-a speriat in prima zi de valuri si a fost imposibil sa o mai bagam in apa.Am compensat cu o piscinuta plina cu apa.Indeletnicirea principala pe plaja:"colectiona" mucuri de tigara pe care le strangea in galetusa desi mi le arata si spunea ca-i caca.Ecologista ,fata mea ,de mica.
A suportat destul de bine toate plimbarile noastre prin muntii Alpi,n-a avut nicio problema cu serpentinele iar plimbatul cu masina,aerul tare,briza actionau ca un somnifer pentru ea...adormea instantaneu.
Am fost intr-un parc imens in Nice unde am admirat fel de fel de animale si de plante,Antonia a fost tare incantata de animalute desi a obosit destul de tare.Am fost la Monaco la acvariu ,era vrajita de pestii imensi sau colorati ce se invartau prin acvarii,nu a scos niciun sunet cat am stat acolo.A fost "vedeta " pe covorul rosu de la Cannes,am vizitat un orasel medieval in Alpi si a suportat cu stoicism cat tati si Stefan au vizitat un muzeu al motocicletelor.S-a jucat cu copii prin parculete , am urcat sus la castel in Nice ,ne-am plimbat des prin oras si pe promenada .Impresiile noastre ,ale adultilor,sunt deosebit de puternice dar ,fiind blogul Antoniei ,ma voi rezuma la "impresiile" ei.
A invatat sa o strige pe Adela ("Adea") iar Stefan a invatat-o sa scoata limba :P.A fost o rasfatata si s-a alintat cat de mult a putut ,Stefan ii facea toate "mofturile" si daca fata "poftea " la o floarea din parcuri sau de pe strada iar noi ii spuneam ca nu-i voie ,cu Stefan intotdeauna primea ce-si dorea.
A suportat bine si plimbatul nostru prin magazinele din Italia in ziua plecarii iar la intoarcere ,a fost cel mai cuminte copil din avion,n-a scos un sunet,ne-am jucat ,ne-am uitat pe carti,a mancat ceva si si-a impartit jucariile cu alti copii in speranta ca se vor mai linisti si se vor opri din urlat sa ni se desfunde urechile pana ajungem pe pamant romanesc(nu ca i-am fi dus lipsa :D).
In concluzie...o vacanta de vis.Obositoare ,ce-i drept,si pentru noi si pentru ea dar a meritat.Singura "problema" a vacantei noastre :Antonia a racit (era ingrozitor de frig in avion la dus,desi am inchis aerul in jurul nostru ) si a avut grija sa mi-o dea si mie.Dar am trecut peste cu panadol si ibuprofen,doar nu era sa lasam o raceala sa ne strice vacanta.
Revenim cu poze...sunt la tati in laptop si nu am reusit sa facem inca transferul.