marți, 24 iulie 2012

De-ale Antoniei


Dupa o saptamana la tara ,Antonia are pofta de iaurt cu "zdrancanele "pe care il cumpara de obicei de la un supermarket din pietisoara de langa noi.
-Mamiii,unde e piata lu' mamaie Mariana?
-In gradina ,mami!..ii spun zambind.
....la scurt timp :
-Mamii,eu vreau iaurt cu zdrancnanele dar nu luat de la piata-gradina a lui mamaia Mariana ,de la piata noastra!

Se stie ca pasiunile se mostenesc....asa i se intampla si Antoniei care mosteneste de la tati pasiunea pentru mesterit dar mai ales pentru... motoare.Yamaha lui tati a devenit punct de atractie pentru Antonia care ar sta numai in sa.Se urca singura,isi pune casca ,se preface ca se plimba cu motorul ,recunoaste sunetul motorului cand  intra tati pe strada ....sper sa nu imi fac griji pentru 2 cand va implini 18 ani si va dori ca permisul ei sa aiba si prima litera din alfabet.

De vreo 2 saptamani a inceput sa il pronunte pe "r".Mai are uneori probleme cu pronuntia doar la cuvintele ce incep cu sunetul "r" ,fiindu-i mai usor sa-l foloseasca in interior.Acum spune clar ca numele ei este Antonia Maria Zaharia si nu Antonia Malia Hazalia si are "trei " ani.
"Hazalul " a devenit zahar  insa frigiderul e inca "fridiger" iar cuvintele "sapca" ,"casca" si "capsa" ii creaza dificultati substituindu-le in context.Este tare mandra cand reuseste sa spuna un cuvant nou corect si il tot repeta ,mai intai pe silabe apoi legat caci ultimele 2 luni au fost pline de cuvinte cu silabe sau sunete inversate.

Discutie in seara aceasta la baie:
-Mamiii,eu il iubesc pe Denis!
-Foarte bine,mami,asa trebuie ca e verisorul tau!
-Mamii,dar mie nu-mi plac bebelusii baieti .Mie imi plac doar bebelusii fetite ....sa-mi faci si mie un bebelus fetita sa o plimb prin parc .Si ii dau si jucariile mele ,ii dau papusile ,mami,si nu ma supar!Si tati al meu o sa fie si al ei ...si mamica mea o sa fie si mamica ei ...si nu o sa ma supar!O sa ma plimb cu ea prin parc in carucior ,o sa o dau in leagan !Te rogggggggg,Te rogggggg,mamiiiiiiii!Imi faci si mie un bebe fetita de la tine din burtica?

Numara in engleza pana la 10 astfel :de la 1 la 5 singura apoi eu trebuie sa ii soptesc sunetul cu care incepe fiecare cuvant.Canta  "one,two,three " ,"ba,ba,black sheep " si "spring is here" plus foarte ,foarte multe cantecele in romana...poeziile sunt mai greu acceptate.

-Mamiii,stii unul din motivele pentru care beau laptele "uniliii ":)) (Milli)?.....pentru ca te iubeste tati! :)))-preluare dintr-o reclama la lapte.

Weekend-ul trecut am fost la mare ...soare,balaceala ,valuri,caldura ...Antonia o pregatea pe mamaie (care a mers cu noi de data aceasta):
-Mamaie,mergem la mare si acolo sunt multe,multe scari.Intri intr-o camera in care dormi si  dupa aceea mergem la nisip si la mare!
A tipat si a sarit in valuri cat de mult a putut si a inghitit la apa sarata cat o camila .La un moment dat imi spune :
-Mamiii,apa asta e sarata !E apa cu sare si cu pipi !:))

E in perioada in care alatura cuvinte noi ,ale caror intelesuri nu le cunoaste ,in contexte extrem de ciudate si haioase.In final,reiese o conversatie intre papusi din care nu poti intelege o iota.
Intrebarea lunii este "ce inseamna? pe care ne-o adreseaza si pentru cele mai banale cuvinte cum ar fi :"mami,ce inseamna masa ?".

Ii place la nebunie sa cante si sa danseze ,se pregateste sa mearga la balet si lucreaza intens inca de acasa uitandu-se la Angelina Balerina ,dansand pe varfuri,facand piruete,aplecari etc.
Melodiile preferate vara asta pentru dans(exeptand baletul): Vara nu dorm  ,Chiu cha cha.



luni, 9 iulie 2012

De vacanta

-Mamiii,mai e mult pana se telmina vacanta?Cand melgem la gladinita?....ma intreaba strengarita mea dupa ce epuizeaza totate sursele de "inspiratie " din casa ...pictat,colorat ,modelat , papusi Barbi ,Disney sau bebelusi ,cosuri de jucarii rasturnate, puzzle -uri sau cuburi la care se adauga nelipsitul Minimax cu desenele ei preferate "Eu si Mia"( la drept vorbind ,si mie imi plac :D).
-Mamiiiii,inchide aelul condintionat ca mi-e flig " ...ca apoi sa imi ceara sa il deschid pentru ca "tlanspila".
De cand cu caldurile cele mari nu indraznim sa iesim din casa decat dupa 18.30-19 .00 si sa intram in casa dupa 22.30 ...ne permitem ,suntem in vacanta asa ca ne culcam tarziu ,dupa 23 si dimineata ne trezim dupa 10 .Parcul Lumea Copiilor a devenit locul nostru preferat de plimbare cu rolele,bicicleta sau trotineta   dar mai ales e punct de atractie datorita barcutelor gomflabile la care ar trebui sa ne facem abonament .
Antonia trece printr-o perioada tare amuzanta din punct de vedere lingvistic ....face foarte multe inversiuni de sunete la care se adauga inlocuirea lui r cu l si "stalcirea " altora .Astfel ea mananca intotdeana capsunile cu "hazal" pentru ca sunt o "dilacatesa " ,tati este "domnul Hazalia " si multe altele .
Viata este cum nu se poate mai roz ...mai avem putin si ne vom intoxica de atata roz ...totul trebuie sa fie roz inclusiv mancarea .La vestimentatie avem de furca ,refuza sa poarte pantaloni scurti  si cere doar fustite sau rochite (de preferat ,numai roz sau macar sa aiba un nasture,o capsa roz).Mananca la fel ca o vrabiuta ,dimineata nelipsitul lapte cu cereale ,la pranz degusta ciorbita si seara pigule 2 gurite de mancare .Mananca insa zilnic cel putin un iaurt si a facut o pasiune sa ceara pateu (desi magazinele astea nu prea mai vand :D )...si sa nu uit : adora inghetata -de preferinta tot roz,binenteles.
La kilograme m-a speriat insa un pic caci dupa ce luni de zile a stagnat la 13,5 a sarit intr-o luna si un pic la 14,5kg. Inaltimea se invarte pe la 95-96 cm (pitica lu' mama).