duminică, 20 martie 2011

Activitati educative






Ma chinui de ceva vreme sa incep cu Antonia anumite activitati educative adaptate varstei din dorinta de a o ajuta sa-si dezvolte anumite abilitati care ii vor fi mai mult decat necesare mai tarziu ,atat la gradinita cat si in drumul ei prin viata.Imi doresc foarte mult sa o ajut sa-si dezvolte inteligenta, coordonarea ochi-mana,perspicacitatea,invatarea logica,sa isi exerseze motricitatea fina si multe altele.Pana acum,Antonia m-a dezarmat aproape total....stiu ca la aceasta varsta specificul este legat de miscare,de catarare dar pana acum activitatile statice incercate impreuna au fost ,in mare parte,un esec.
Inspirata de pe multe site-uri cu activitati pentru copii dar si din experienta proprie au incropit niste joculete menite,dupa parerea mea,sa ii capteze atentia Antoniei si astfel,sa incepem joculete de sortare dupa culoare,marime.Rezultatul....jocul cu jetoane cu fructe a "reusit " sa o capteze maxim 5 minute...apoi a inceput "nebunia" ....nu mai conta forma obiectului,indiferent ca i se cerea sa puna o banana sau o para ,ea il punea pe cel pe care il dorea din extrem de multa "incapatanare".Am incercat sa sortam clestii de rufe pe culoare ...dupa ce a asezat 2 clesti de culoare portocalie(culoare preferata,de altfel) a renuntat si a plecat.Joculetul cu fluturi si albine ,menit sa o invete notiunile de mare- mic a fost abandonat dupa ce a reusit sa identifice forma jetoanelor( abina=albina si utuas-fluturas) si sa imi arate un fluturas mare(mae).Am incercat sa ne jucam cu forme geometrice ,doar cu 2 forme pentru inceput.Au ajuns toate intr-un singur recipient ...desi clar intelesese regulile jocului.Si multe altele...menite doar sa imi aduca mie un soi de frustrare ....sper ca ,pe masura ce creste,sa manifeste mai mult interese pentru aceste tipuri de activitati.Singura activitate care a avut succes total la Antonia a fost pictura...atat dactilopictura cat si cu pensula.Am stat si am pictat mai mult de 40 minute ...si modelajul are un oarecare succes dar il pot pune pe picior de egalitate cu pictura in preferintele Antoniei.
In rest...cat mai mult alergat, cat mai multe locuri posibile si imposibile de ascuns si de catarat....si vorbit cat cuprinde.Nici nu mai stiu cate nu zice Antonia...Doamne,cat ii mai toaca gurita...canta toata ziua,se rasfata ,face niste conexiuni de ne lasa masca ,mananca singura .Avem 8 dinti si 4 masele la activ...ultimele 2 iesite cu mari mofturi.
Ieri ii explicam cand ma imbracam si ea imi tot cerea pantaloni si pantofi sa mearga pa, ca mami se duce la doctor si ea sta acasa cu mamaie pana se intoarce mami.Replica Antoniei ...imi arata antebratul si zice :"Auuu,mami...doaieeeee(doare).Anto ...pa cu mami."....doar,doar o iau si pe ea cu mine.
A revenit la obiceiuri bebelusesti ...se cere toata ziua in "batze"....ca sa poata sa vada ce fac si eventual,sa isi bage si ea nasul.Saptamana asta am facut mamaliga impreuna (ea a pus aproape tot malaiul in oala in timp ce eu mestecam),mi-a rupt toate cozile ciupercilor pe care le-am pus la mancare,m-a ajutat sa pun macesele in punga etc.
A primit saptamana asta,de la tati ,un "Kiki" (perus) de care este foarte incantata...ii arata jucariile ei,ii vorbeste,il pune sa manance ,de cate ori ciripeste papagalul ,Antonia zice "Da,da"(noi i-am spus ca Kiki o striga pe ea ).
Noutati in vocabularul Antoniei :
-cocosu
-pisica
-desaca(desface)
-nu pot
-gheu(greu)
- a pate( la spate)
-pocu(porcul)
-buni(bunica)
si multe,multe altele care imi scapa acum.

8 comentarii:

  1. Fiecare copil are propriul ritm.Are vreme sa le faca pe toate,asta e parerea mea.Stiu ca iti doresti,dar nu te necaji.E asa dulce Antonia ta,ca-mi vine sa o mananc.Va pupam si spor la joaca,nu la astfel de activitati.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce draguta si ce mare e Antonia! Cresc si ne incarca sufletul de frumos in fiecare zi!
    Noi nu am ncercat inca pictura, mi-ai dat o idee!

    RăspundețiȘtergere
  3. asadar, are mama o mica pictorita! :) eu cred ca usor-usor isi va dezvolta si alte abilitati... probabil ca acum doar se distreaza pe seama ta ;)

    pupacim

    RăspundețiȘtergere
  4. Mirela, eu zic sa nu te stresezi cu activitatile astea.ADica eu sunt de parere sa le lasam timpul asta atat de pretios, al copilariei, pt joaca si atat.asta nu inseamna sa nu incercam si alte activitati.uite , aceeasi problema aveam si eu in minte.Daria mea stie putine lucruri, vorbareata nu e , insa nu mi am propus sa o fortez sa invete forme, culori , litere etc daca ea nu vrea asta.are timp pt toate , zic eu.si toate jucariile educative si puzzle uri si toate jocurile stau frumos aranjate, nu prezinta interes :))).momentan.ma bucur ca sunteti bine.Altfel , poza Antoniei cu cercei e criminala!!!!pup

    RăspundețiȘtergere
  5. Bea...multumim frumos.Nu-i vorba ca imi doresc eu neaparat ci ca eu consider ca aceste activitati,prezentate sub forma de joc ,trebuiesc incepute inca de pe acum...perseverez,perseverez ...ceva,ceva tot se prinde...va pupam.

    RăspundețiȘtergere
  6. Andreea ....asa e ...stiu...am vazut-o pe Cezara ta ce schimbata e.Incearca dar fa-ti plinul cu rabdare ...s-ar putea sa ai "urmari" de pe urma picturii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Gabi...nu cred ca se distreaza pe seama mea,pur si simplu nu am gasit eu inca metoda eficienta de a-i prezenta aceste tipuri de joculete.Daaaaaa...sa vezi ce galerie de arta ne facem.Pupam.

    RăspundețiȘtergere
  8. Dana...eu nu prea pot fi deacord cu tine ...tot joc se numeste ceea ce incerc eu sa fac,este un altfel de joc care o stimuleaza...doar nu o pun ca la lectii...Antonia nu a invatat constransa nimic pana acum...eu incerc...ii place bine ..nu ii place ...iarasi bine ...nu insist pe o tema atunci cand vad ca nu prezinta interes pentru ea,nu o fortez de fel...este libera ei alegere.Antonia stie culori ,forme pentru ca-i curioasa si tot intreaba :asta?asta?.Sa numere pna la 3 ...pentru ca s-a jucat cu tati prinsea si numarau ca de start :1,2,3 si !
    Va pup ...si va admir ...am vazut ca ati scapat de 2 lucruri la care noi inca visam.

    RăspundețiȘtergere