sâmbătă, 7 mai 2011

Antonia in centrul atentiei










Daca am putea locui in parc,vesnic inconjurati de copii ar fi perfect.Daca toata ziua ne-am da pe topogan si in leagan si am scormoni nisipul in cautarea comorii piratilor ,Antonia ar fi cel mai fericit copil din lume.In casa nu mai are stare de cand s-a readaptat programului primavaratic de iesiri zilnice si lungi prin parc dupa o iarna "sechestrata" in casa.
In parc este vesnic in "urmarirea " unui copil.Ii sunt asa de dragi copiii...ii striga (bebe sau "setitza=fetita) ,alearga dupa ei ,sta si ii analizeaza ,le copiaza miscarile si ,din pacate,sufera atunci cand nu primeste raspuns sau vreo urma de reactie din partea celorlalti.Specificul de varsta al copiilor intre 1-3/4 ani este(din punct de vedere psihopedagogic vorbind) de a se juca unii langa ceilalti si mai putin impreuna.Antonia face exceptie de la aceasta "regula",ei nu-i place defel sa se joace singura ,isi cauta mereu parteneri de joaca,interactioneaza cu majoritatea persoanelor pe care le intalneste pe strada,in parc,magazin etc.Are "darul de a se baga in sufletul omului".Am ajuns la concluzia ca am un copil sociabil si foarte comunicativ ...si sigur calitatea asta a luat-o de la tati caci eu din fire sunt mai "antisociala".Ma bucura foarte mult lucrul asta pentru ca sunt sigura ca-i va fi de folos firea asta deschisa si comunicativa in relatii cu cei din jur.A avut grija insa sa ia si un dram de timiditate de la mami dar sunt putine datile in care isi baga nasul in haina mea si la intrebari raspunde doar cu "mami,mami"(sa spuna mami in locul ei).
E indragostita de gradinita...e fericita atunci cand afla ca merge cu bunica sa il ia pe verisorul ei de la gradi...intra in clasa,isi ia cartea,se aseaza pe scaunel...deja ne-am facut planuri de gradi pentru primavara viitoare vazand-o atat de entuziasmata...stiu ca-i va placea printre atatia copii mai ales ca va merge intr-o grupa cu copii mai mari si va fi rasfatata clasei.
Exceleaza de ceva timp la capitolul vocabular...vorbeste non-stop(si aici tot cu tati seamana :D)dar avem 2 imense bile negre : suzeta si pampersul ...pe care nu stiu inca cand si cum sa le rezolv.
Din discutiile antonesti proaspat editate:
Eu in bucatarie,ea in dormitor :
-Mamiiiiiiii!
-Da,mami!
-Ino pitzin!(vino putin)
-Imediat!
Ajung in dormitor :
-Mami,hai ...jucam!(isi rasturnase un cos cu jucarii).

-Antonia,stii ca mai e putin si va fi ziua ta?Ce vrei sa iti ia mami si tati cadou de ziua ta?
-Kakai( a se vedea ce innebunita e dupa gustul de dulce si aici seamana cu mine).
-Si jucarii nu vrei,mami?
-Nuuu,nuuu...kakai.

-Mami,hai cooam(coloram).
-Ce coloram ?
-Pe late(carte ) ...din dictionarul explicativ al limbii antonesti
-Cu ce culoare coloram?
-Baghen(galben)...alta....osu.
-Si ce mai ai tu acolo pe carte?
-Cacan(curcan)...Miki...Apada(Alba ca Zapada)...etc etc imi citeste toate imaginile din cartea de colorat.

Explicatie :Mamiii...Soma(Mihnea :))) ...mama lui....tata ...pepes(Mihnea a plecat cu mama si tatal lui sa cumpere pampers).

Dupa ce bunica a corupt-o cu suc cere vesnic :sucu,sucu" .
Ii explic ca nu avem.
-Hai...bani.
-Ce sa facem cu bani?
-Magadin (magazin )
-Sa cumparam?
...extrem de incantata -Daaaaaa

Este secretara mea personala ...e prima care aude telefonul ,fuge repede si il aduce ..-Mami,suna...
Binenteles ca apoi cere sa vorbeasca si ea ...si ar tot vorbi ,mai ales cu mama mea si cu "Tidi",refuza sa-mi inapoieze telefonul si sunt nevoita sa le rog sa inchida .
Pe mamaie o intreaba cate in luna si in stele ..de Tom,de iepurasul pe care l-am dus recent acolo,de tataie,de pui ,de Kiki,de .....nici ea nu stie ce sa mai intrebe si de nu stiu cate ori.
Se alinta si ma iubeste luandu-ma de gat si spunandu-mi "ubita mea".

Alte cuvinte antonesti:
-nac-cozonac
-Oidiu-Ovidiu
-Aiia-Maria
-acutzim-ascutim...creioanele
-sioba-ciorba
si multe altele pe care mami le uita...
Ma uimeste ca raporteaza deja numarul la cantitate ...nu depasim inca 3 si nici nu am pretentii dar stie instant ca sunt 2 masini sau 3 fetite etc.Si pe tema asta chiar nu am insistat...canta indescifrabil "Little star " si fredoneaza doar linia melodica de la "Old Macdonald" in schimb canta toata ziua prin casa "Loca,loca ,loca ".Daca se mai apuca si de dat din solduri o fac Shakira 2...ureche muzicala are, de voce inca nu stiu .
Edit :pentru ca in postarea de aseara am laudat- o pe "Ileana Cosanzeana" astazi mi-am adus aminte de poznele pe care le face .Cum ar fi :
-ia cosul cu jucarii si tipa cat o tin plamanii"mamiiiiii,le latorn(rastorn)!
-Nu,ia din cos ce ai nevoie!
-Ba da,le latorn ....de vreo 3-4 ori si binenteles ca in final le rastoarna si imi zambeste poznas cu gura pana la urechi.

De cateva zile se indeletniceste cu ruptul oricarei hartii pe care o gaseste ...isi ia revistele cu Winnie sau cu "Apada" si striga "mamiii,o lup(rup)"....si pe tema asta ne-am tot certat saptamana asta insa nu se lasa inca de sportul asta.
Perioada asta se invarte in jurul a doua intrebari repetate obsesiv "unde e?" si "asta ce e?" (inclusiv la lucrurile pe care deja le cunoaste).

6 comentarii:

  1. Ce dragalasa e!Vad ca ne asemanam cu multe,caci si la mandra mea ii place compania,topoganul,mai putin nisipul(se plictiseste),insa Antonia vorbeste mai mult,a mea abia acum incepe sa-si dea drumul usor,desi avem 2 ani si..
    E tare frumoasa cu carliontii ei blonzi!Pupam fetele frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  2. le facem trupa ca si a mea e fan declarat shakira-loca :).si ea e la fel cu plimbarile, trebuie sa iasa , sa alerge , sa se joace , cu greu o pot tine in casa cnd e urat.Doamne ce a trecut timpul, inca putin si schimbati si voi prefixul...Antonia e frumoasa foc, ma uit la poze si e o adevarata domnisoara, serios!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Beatrice...multumim frumos!Da,vorbeste destul de mult insa putine cuvinte sunt spuse in totalitate corect,sunt multe sunete pe care nu le poate pronunta corect inca.Va pupam si noi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dana...pai sa ne gandim la nume pentru trupa,nu?:)).Nici mie nu imi vine sa cred ce repede a trecut timpul...peste o luna va avea deja 2 ani!Va pupacim!

    RăspundețiȘtergere
  5. la capitolul alergat dupa copii si nevoie de jucat cu ei, o recunosc intocmai pe maria care alearga toti copii din parc. :)
    La capitolul conexiuni (bani, magazin) pe mine ma uimeste Anto. Felicitari! si nu doar pntru conexiuni!!
    Pupacim cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  6. Gabi...va pupacim si noi.Multumim frumos,asa e ,face niste conexiuni de ne lasa masca!

    RăspundețiȘtergere